Föld feletti és földalatti csővezetékek vizsgálata

A termográfiás csővezeték-ellenőrzések fontos részét képezik a különböző közegeket szállító távolsági csővezetékrendszerek hatékony működésének. Mivel a szállított közeg hőmérséklete eltér a környező levegőétől, a hőkamerák létfontosságú szerepet játszhatnak az ellenőrzés és karbantartás során.

Segítségükkel gyorsan felismerhetők és lokalizálhatók a csővezeték szigetelési, valamint a szivárgási problémái. Bizonyos esetekben a szivárgások még a földalatti csővezetékekben is észlelhetők és lokalizálhatók. Ezzel a megoldással a vizsgáló azonnali áttekintést kap a csővezeték állapotáról.

A ritkuló szigeteléssel és sérült burkolattal rendelkező területek időben történő felismerésével előzhetőek meg a lakosság életét és egészségét veszélyeztető súlyos balesetek, nem is szólva a gazdasági veszteségekről.

A hőkamerák észlelik az egyébként rejtett hibákat, és rögzítik a tárgyak hősugárzását. A hibahelyeket a felvételek alapján az üzemeltető azonosítja, és intézkedhet a kijavításukról.

Földalatti csővezetékeknél a hibahelyen elfolyó forró víz miatt az érintett földterület felmelegszik, így felfedezhető a szivárgás pontos helye.

Ez azt jelenti, hogy már nem szükséges hosszabb szakaszon a csővezetéket kiásni, csak a jól körülhatárolható hibahelyen, melyet követően elvégezhető a javítás.

Napelemes rendszerek paneleinek vizsgálata drónokra szerelt infravörös és RGB kamerákkal

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a fotovoltaikus kiserőművek száma. Minél hatékonyabb működtetésük érdekében, jelentős figyelmet kell fordítani a rendszeres diagnosztikára és karbantartásra. A problémákat okozhatják folyamat hibák, illetve anyaghibák.

A folyamat hibák olyan hibák, amelyeket a rossz szerkezet és a helytelen panelhasználat okoz. A felhasználó számára ez magában foglalhatja a telepítés, illetve szerelés gondatlanságára visszavezethető mechanikai sérüléseket, (karcos, repedt vagy törött cellák) vagy a felületek elégtelen karbantartását. A fent említett hibák többsége forró helyek, úgynevezett forró pontok előfordulását eredményezi. Ez a túlzott felmelegedés a normál cellákhoz képest 50 °C-nál nagyobb hőmérséklet különbséghez vezethet, mely gyakran visszafordíthatatlan károsodást okoz a hibás cellában, valamint az egész panelben.

Az általunk alkalmazott drónok infravörös és RGB kamerával egyaránt fel vannak szerelve, amelyek egyidejűleg lehetővé teszik a felmérések széles skáláját. Összehasonlítva a földről végzett infravörös vizsgálattal, a költségek csökkentése és a vizsgálati idő drasztikus lerövidítése érhető el.

A sikeres drón-alapú termodiagnosztikai mérés mind a vizsgáló, mind a pilóta tapasztalatát igényli. A pilóta a megtervezett küldetések pontos végrehajtását végzi, míg a vizsgáló figyeli az élő képeket, azonosítja a forró vagy hűvös pontokat, és tárolja a képeket a későbbi elemzéshez. A hőkamerával történő elemzéssel nemcsak a forró pontokat, hanem olyan hűvös foltokat is ki lehet mutatni, amelyek az RGB képen nem azonosíthatók, jelezve, hogy a napelem bypass diódája hibás. Ahol a hőmérséklet csökken, rövid távon nem okozhat problémát, de ha a jelenség továbbra is rendszeresen előfordul, képesek vagyunk felismerni, és cselekedni.

A termikus anomália ajánlott vizsgálati szöge 70°-tól közel 90°-ig terjed. Ez csak ritkán érhető el egy kézi rendszerrel. Azonban egy drón, melynek hőkamerája szabályozható gimbal segítségével van rögzítve, könnyen megfelel ennek a feltételnek, ezáltal elkerülhető a panel felületének infravörös visszaverődése.

A mérési folyamat során az egyetlen korlátozó tényező az időjárás, amely jelentősen befolyásolhatja a mérési pontosságot. A 25°C-os környezeti hőmérséklet, amelynek napfényintenzitása 1000 W/m2, ideális a méréshez. Ebben az esetben a panelek üzemi hőmérséklete elég magas ahhoz, hogy az összes típusú hiba azonosítható legyen. Ettől az ideálisnak tekinthető állapottól eltérő körülmények között is elvégezhető a vizsgálat, esetenként több utómunkálatot igényelve.

A drónon lévő kamera meghatározza a GPS koordinátákat, amelyeket minden egyes mentett képhez tárol. Ez különösen fontos a nagy fotovoltaikus erőműveknél, ahol napelemek nagy területen helyezkednek el. A GPS koordináták megkönnyítik azon helyek gyors meghatározását, ahova a szerelőket ki kell küldeni.

A drónokra rögzített hőkamerák a hagyományos módszereknél nagyobb sebességet és megbízhatóságot kínálnak. Továbbá az így végzett mérés a legolcsóbb módszer a hibás panelek azonosítására.

Ma a termogramok a kárjelentések nélkülözhetetlen dokumentumai, melyeket a panelgyártók a gyártási hibák bizonyítékaként elfogadnak.

Jellemző hibák:

 Cella Hiba.

Egy cella hibája a panellben.

Multi cella hiba:

Több cella is hibás lett a panelen belül. 

Bypass dióda hiba.

A hűvösebb cellasor nem vesz részt a termelésben.

Több sorba kapcsolt cella hiba.

Kábel kötés lazulás, szakadás. Rámutathat a rosszul kialakított sztringekre is. 

Panel törés.

A tartószerkezet megsűlyedése, esetleg zerelési hiba okozta feszültség.

Árnyékoltság.

Kifejlődött növényzet, vagy közeli magas objektum káros árnyékvetése. 

HÍVJON BIZALOMMAL!

+36-30-016-7401 / +36-30-016-7402